Vind een Energielabelaar bij u in de buurt

Mogelijk sancties voor ontbreken energielabel

Geplaatst op: 7 oktober 2009 - Bron: nu.nl

DEN HAAG - Minister Eberhard van der Laan (Wonen) gaat onderzoeken of sancties zoals bijvoorbeeld een boete kunnen worden opgelegd als er bij verkoop of verhuur van een huis geen energielabel is.

In de praktijk wordt in de leveringsakte vaak een afspraak gemaakt tussen verkoper en koper dat er géén energielabel aanwezig is.

Van der Laan meldde dat maandag aan de Tweede Kamer bij de aanbieding van het vernieuwde energielabel, dat vanaf 1 januari 2010 beschikbaar is. Het label moet woningeigenaren objectief informeren hoe zuinig hun huis is.

Kritiek

Het label werd onder de vorige minister voor Wonen Ella Vogelaar in 2008 als een verplicht keurmerk ingevoerd voor koop- en huurwoningen ouder dan tien jaar.

Later bleek dat het ministerie geen sancties oplegde voor het weigeren van een keuring. Daarnaast was er kritiek van onder andere Vereniging Eigen Huis (VEH). Van de criteria waarop een woning wordt beoordeeld, zou bar weinig kloppen.

Het nieuwe label is samen met VEH en andere deskundigen ontwikkeld. Ongeveer vijfhonderd consumenten hebben getest of het begrijpelijker is dan het oude label. De bedoeling is dat het label de bewoner aanzet tot energiebesparende maatregelen.