Vind een Energielabelaar bij u in de buurt

Verstrekkers energielabel zonder werk

Geplaatst op: 19 december 2008 - Bron: trouw.nl

Bedrijven die energielabels voor huizen afgeven, zitten in de problemen. Het energielabel, dat in januari werd ingevoerd, is zo impopulair dat vele tientallen labelverstrekkers amper werk hebben. Voor kleine bedrijven, vaak eenmanszaken, dreigt dit naar eigen zeggen uit te lopen op een faillissement.

Installatie- en adviesbedrijven hebben naast het afgeven van energielabels vaak ander werk. Zij gaan niet over de kop door het gebrek aan labelopdrachten, maar hebben investeringskosten die niet de verwachte terugverdiensten opbrengen.

De labelaars rekenden op een gegarandeerde stroom aan werk, omdat het ministerie van Vrom het energielabel introduceerde als een verplicht keurmerk bij de verkoop of verhuur van een woning. Het moet inzicht geven in de energiezuinigheid van huizen. Rond de introductie bleek dat Vrom geen sanctie oplegt voor het weigeren van keuring.

In het comité Energyclaim hebben 66 boze labelbedrijven zich verenigd. Zij vinden dat hun ten onrechte een miljoenenmarkt is voorgespiegeld. Het comité verwijt de overheid onbehoorlijk bestuur en dreigt met juridische stappen, om zo samen minimaal 20 miljoen euro aan investeringen en misgelopen inkomsten terug te eisen.

Het ministerie van Vrom kent de klacht van labelbedrijven. „Ik kan me voorstellen dat sommige bedrijven op meer werk hadden gerekend, maar de markt heeft ook een eigen verantwoordelijkheid", aldus een woordvoerder. „Vrom komt in januari met een nieuwe campagne om het label vanuit een positieve benadering te promoten en overweegt geen sanctiemaatregel."