Vind een Energielabelaar bij u in de buurt

Energielabel-bedrijven dagen overheid voor rechter

Geplaatst op: 20 december 2008 - Bron: elsevier.nl

Energielabel-bedrijven bereiden een rechtszaak voor tegen de overheid. Dat meldt EnergyClaim op de website van de organisatie. De branche verkeert in slecht weer. Het aantal opdrachten om woningen te keuren op hun energiezuinigheid valt tegen en dat komt volgens de organisatie onder meer door het uitblijven van handhaving door de overheid.

Bij EnergyClaim zijn volgens de organisatie inmiddels ongeveer zeventig energielabel-bedrijven aangesloten die in het geweer komen tegen het overheidsbeleid. Energielabels bestaan al langere tijd voor auto's en witgoed, zoals wasmachines. Het huidige energielabel is sinds dit jaar verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Het geeft een kwalificatie van A tot en met G, waarbij het A-label staat voor het meest energiezuinig.

Is bij verhuur of verkoop geen sprake van een energielabel, dan volgen hierop echter geen sancties en vooral dat is volgens EnergyClaim een probleem. Het aantal opdrachten om huizen te keuren valt mede daardoor flink tegen, stelt EnergyClaim op haar website. Een steekproef van dagblad Trouw onder tien van de 350 gecertificeerde labelaars die het ministerie van Vrom aanraadt, wijst uit dat zij allemaal zien dat opdrachten uitblijven.

Ondertussen hebben de labelaars, na hiertoe te zijn gestimuleerd door de overheid, wel flink geïnvesteerd in de markt, stelt EnergyClaim. "De markt zou uiterst aantrekkelijke perspectieven bieden." Het ministerie van Vrom heeft volgens EnergyClaim nog altijd geen intentie om te handhaven. "Er wordt wel gedacht aan allerlei 'flankerend' beleid, dat energielabels zou moeten stimuleren. Maar dat beleid laat al sinds 2002 op zich wachten."

De organisatie wil nu een schadeclaim indienen bij de overheid. Het comité inventariseert momenteel de situatie en schade. Het ministerie van Vrom heeft volgens de organisatie aangegeven in overleg te willen treden. Mocht alles zonder resultaat blijven, dan stapt EnergyClaim naar de rechter, waar de labelaars een financiële regeling willen afdwingen, dreigt de organisatie.

Het ministerie van Vrom kon nog niet reageren en komt later met een reactie.