Vind een Energielabelaar bij u in de buurt

Huis met energielabel A het zuinigst? Welnee!

Geplaatst op: 3 oktober 2008 - Bron: geldenrecht.nl
Na alle kritiek komt er volgend jaar nieuw energielabel voor woningen. Niet met een betere rekenmethode, wel met meer uitleg.

Er is niets mis met het energielabel voor woningen. Het is alleen niet goed uitgelegd. Dat concludeert minster Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie, na een onderzoek naar de kwaliteit van het de afgelopen maanden in diskrediet gekomen energielabel.

Per 1 januari 2009 komt het ministerie daarom met een nieuw label, waarop voortaan uitgelegd zal worden dat de waardering van A tot G niet absoluut is, maar relatief. Dat betekent dat een huis met een A-label niet het allerzuinigste huis is, maar het huis dat het zuinigst is in zijn categorie. Op de labels komen dus toevoegingen als 'appartement' of 'vrijstaand huis', met een plaatje erbij van zo'n type woning.

Energielabel was impopulair door fouten

Het energielabel werd in 1 januari 2008 ingevoerd. Iedereen die een huis verhuurt of verkoopt, moet nu bij het tekenen van het contract een energielabel kunnen tonen. Als de koper of nieuwe huurder daar naar vraagt, tenminste. Het aantal mensen dat dat doet, bleek in juni nogal laag: 13 procent.

Dat was niet in de laatste plaats te wijten aan twijfels over de kwaliteit van het label. De druppel was de ontdekking in juli, door de Vereniging Eigen Huis, dat appartementen op de hoek van een flatgebouw een beter label kregen dan woningen verder binnenin het gebouw. Dat gaat tegen alle logica in: de woningen zitten in hetzelfde pand en zijn vergelijkbaar geisoleerd. In zo'n geval is een woning aan de buitenkant altijd minder zuinig, doordat hij meer muur heeft die contact maakt met de koude buitenlucht.

De fout werd veroorzaakt door een correctiefactor, die wordt toegepast afhankelijk van het woningtype. Dat was onder andere nodig om ook een vrijstaande woning nog in aanmerking te laten komen voor een A-label.

Label krijgt meer tips erop

De correctiefactor blijft echter, heeft de minister besloten. Het label was helemaal niet bedoeld als absolute indicatie van het energieverbuik, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer, maar om 'om de eigenaren zoveel mogelijk bewust te maken van de voordelen van energiebesparing,' en om 'de nadruk te leggen op de mogelijkheid om relevante energiebesparende maatregelen te treffen.'

Daarom komt er op een energielabel voortaan ook meer informatie over de mogelijke verbetermaatregelen die in het huis getroffen kunnen worden. Ook kijkt de de minister naar een alternatief voor de eenheid van energieverbruik op het label, namelijk megajoule per vierkante meter (MJ/m2). Die eenheid zegt de mensen te weinig, volgens haar.

Had u al een energielabel?

Wie al een energielabel uit 2008, kan dat gewoon blijven gebruiken. Het label blijft de afgesproken tien jaar geldig. Het energielabel is in 2008 echter voorlopig niet meer verplicht bij koop of huur.

Op aanvraag kan de eigenaar ook een nieuw label krijgen. Over hoe dat moet, komt het ministerie later met meer informatie.