Vind een Energielabelaar bij u in de buurt

Huizenkoper ziet niets in energielabel

Geplaatst op: 1 augustus 2008 - Bron: nu.nl
RIJSWIJK - Ruim de helft van de huizenkopers denkt dat het energielabel geen bijdrage levert aan energiebesparing in Nederland.
ANP

Nog geen 40 procent denkt dat die bijdrage gering is. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van onderzoeksbureau EIM Stratus in opdracht van brancheorganisatie VBO Makelaar.

Slechts 37,6 procent van de huizenkopers zegt te letten op de aanwezigheid van een energielabel. Dat is volgens de onderzoekers opvallend want een ruime meerderheid let wel op het energieverbruik van de woning.

"Er zitten op dit moment helaas nog te veel haken en ogen aan het systeem om de consument vertrouwen te geven", aldus VBO Makelaar.

NVM

Andere makelaarsorganisaties, waaronder de NVM, kraakten het systeem al eerder af. Volgens de NVM krijgen in de praktijk alleen huizen die lang te koop staan een energielabel.

Het label, dat duidelijk moet maken hoe goed of slecht een huis presteert op het gebied van energieverbruik, is sinds 1 januari verplicht voor woningen die meer dan 10 jaar oud zijn.

Als koper en verkoper echter overeenkomen dat ze het label niet nodig vinden, staat er geen sanctie op het ontbreken ervan.