Vind een Energielabelaar bij u in de buurt

Energielabel voor gebouwen goedkoper

Geplaatst op: 20 april 2008 - Bron: vrom.nl
Minister Dekker (VROM) maakt het energielabel voor gebouwen goedkoper. Zo hoeft bij vergelijkbare woningen in een woonblok maar bij een beperkt aantal de energieprestatie berekend te worden. Ook wil minister Dekker monumenten, kerken, industriepanden en tijdelijke gebouwen uitzonderen van het label. Dit blijkt uit een brief over het invoeren van de richtlijn energieprestatie van gebouwen die minister Dekker vandaag naar de Kamer heeft gestuurd. Hiermee informeert zij de Kamer over het voorstel dat ze de Europese Commissie heeft gedaan over de wijze van invoering van de richtlijn.

Het energielabel voor gebouwen moet in de toekomst bij bouw, verkoop of verhuur overlegd worden. De nieuwe gebruiker van een gebouw krijgt zo vooraf inzicht in het energieverbruik en een advies voor verbetering. Minister Dekker streeft ernaar op 1 januari 2007 de richtlijn in Nederlandse wetgeving omgezet te hebben. Vanaf dat moment wordt gestart met de opleidingen van toekomstige adviseurs en de certificering van bedrijven die energielabels mogen uitgeven. Als er voldoende adviseurs zijn stelt minister Dekker het verplicht om bij een huizentransactie een energielabel te overleggen.
De richtlijn over de energieprestatie van gebouwen had op 4 januari 2006 moeten zijn omgezet in Nederlandse regelgeving. De richtlijn is grotendeels ingevoerd, de resterende onderdelen worden ingevoerd met lagere administratieve lasten. In verband met de hoge administratieve lasten heeft het kabinet in oktober 2005 een besluit over de wijze van implementatie aangehouden. In februari heeft de Europese Commissie (EC) Nederland officieel in gebreke gesteld voor het niet tijdig invoeren van de richtlijn. Binnenkort spreekt minister Dekker met commissaris Piebalgs van de EC over de voorgestelde implementatie van de richtlijn.