Energie besparen
Energie besparen is goed voor het milieu en voor uw eigen portemonnee. Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft jaarlijks een energierekening van zo'n 2000 euro. Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen op energie. Soms gaan deze gepaard met investeringskosten, maar soms zijn het ook gewoon praktische handelingen waardoor u uw engergierekening fors naar beneden kunt krijgen.
Isoleren
Een echte energiebesparingen waardoor u ook een hoger energielabel krijgt heeft te maken met de isolatie van uw huis. Hierbij kunt u denken aan het dak, de vloeren, de ramen, de gevel en de naden en kieren.
Dakisolatie
Dakisolatie levert een grote besparing op. Dit is zeker het geval als de zolder verwarmd wordt omdat deze wordt gebruikt als leefruimte. U kunt als u handig bent de binnendzijde van een schuin dak zelf isoleren. De isolatie van platte daken, en de isolatie van buitenaf is een stuk ingewikkelder. Het advies hiervoor is dus ook ook om dit uit te besteden aan een professional.
Vloerisolatie
Het isoleren van de vloer is in de meeste gevallen een kleine ingreep die zeer effectief werkt. U kunt jaarlijks al snel zo'n 190 m3 gas besparen door isolatiemateriaal aan te brengen op de vloer op de begane grond. Niet alle vloeren zijn even makkelijk te isoleren. Als er onder de vloer een kruipruimte van 35 centimeter of hoger aanwezig is, kan de onderkant voor de vloer of de bodem geisoleerd worden. Als er geen kruipruimte, of een zeer ondiep aanwezig is, zijn er wel anternatieven mogelijk.
Er is een brede keuze aan isolatiematerialen, zoals glaswol, thermoskussens, EPS (piepschuim), steenwol en kleikorrel. In het algemeen geldt dat de isolatiewaarde (de R-waarde) afhangt van het soort materiaal, maar daarnaast ook van de dikte. De R-waarde staat vermeld op de verpakking van het materiaal. Om een optimale isolatiewaarde te krijgen is het van belang dat het materiaal zonder kieren en zorgvuldig wordt aangebracht.
In het geval dat u een kruipruimte heeft die hoger is dan 35 centimeter kunt u kiezen om de onderkant van de vloer te isoleren, de bodem van de kruipruimte te isoleren en de onderkant van de bodem van de kruipruimte en het opgaande werk te isoleren. Het meest comfortabale is om de onderkant van de vloer te isoleren omdat de vloer dan minder koud aanvoelt.
In het geval dat u een kruipruimte heeft, maar deze te ondiep is om erin te komen is het mogelijk om isolatiemateriaal op de bodem te leggen ter isolatie. Zakken met bolletjes stukjes EPS (piepschuim) zijn hiervoor geschikt.
In het geval dat er geen kruipruite onder de vloer aanwezig is, is isoleren een stuk lastiger. U kunt er dan voor kiezen om een isolatielaag op de vloer aan te brengen. Dan wordt de vloer met 5 tot 8 centimeter verhoogt waardoor u hoogte in uw kamer verliest en de deuren moet inkorten.
Gevelisolatie
Ook gevelisolatie kan een grote energiebesparing opleveren. Daarnaast is het prettig dat de buitenmuren minder koud aanvoelen en dat er minder geluidsoverlast is. Als u isolatiemateriaal aanbrengt aan de buitenzijde van de gevel levert dit de meeste energiebesparing op. Dit is ook de duurste optie. Een andere optie die vaker wordt gekozen is het vullen van de spouw met isolatiemateriaal. Dit levert iets minder besparing op, maar is wel veel goedkoper.
Raamisolatie
Terwijl oude huizen nog vaak enkel glas hebben, is het tegenwoordig gebruikelijk om dubbel glas te plaatsen, wat veel beter isoleerd. Nog een stap verder en beter is HR++ glas. HR staat voor Hoog Rendement en isoleerd het beste en levert dus ook de grootste engergiebesparing op. HR++ glas is helaas ook het duurste glas. Een gemiddeld huishouden verstookt jaarlijks 1204 m3 gas voor de centrale verwarming. Als uw ramen in uw huis van enkel glas zijn, en u vervangt deze voor isolerend dubbel glas, levert dat een besparing van 450 tot 650 m3 gas op. Dit levert u jaarlijks een voordeel van 302 tot 436 euro op. De aanschaf van dubbel glas zou u in deze situatie dan in zeven tot negen jaar terug verdienen, en vergeet niet dat uw huis hierdoor ook in waarde stijgt. (bovenstaande cijfers zijn afkomstig van milieucentraal.nl)
Vergeet bij de isolatie van uw ramen ook uw kozijnen niet. Steeds meer mensen laten hun houten kozijnen door kunststof kozijnen vervangen. Kunststof kozijnen hebben namelijk een hogere isolatiewaarde dan houten kozijnen en dat scheelt in het energieverbruik. Lees meer over kunststof kozijnen ...