Vind een Energielabelaar bij u in de buurt

Energielabel verplicht vanaf 1 januari 2013

Huizenkopers en huurders kunnen er vanaf 1 januari 2013 van op aan dat hun nieuwe woning over het verplichte energielabel beschikt. Koophuizen kunnen dan zonder label niet meer van eigenaar wisselen en huurders hoeven dan bij een nieuw huurcontract een deel van de huur niet meer te betalen zolang de verhuurder de woning niet heeft gelabeld.

Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het wordt een 'sluitend' systeem, waardoor kopers en huurders beter kunnen zien of ze energiebesparende maatregelen moeten nemen. Het verplichte energielabel werd al in 2008 ingevoerd, maar er staat geen sanctie op als het niet wordt aangeschaft. Eind vorig jaar was een kwart van de woningvoorraad voorzien van een label. Het leeuwendeel van de gelabelde panden is een huurhuis. In vier procent van de gevallen ging het om een koopwoning.

Volgens Donner betaalt investeren in een zuinige woning zich dubbel uit. Het huis vermeerdert in waarde en de energiekosten dalen. De bewindsman gaat de Kadasterwet wijzigen zodat bij verkoop zonder energielabel geen inschrijving meer volgt. De woning kan dan niet worden overdragen. De maatregelen gelden ook voor bedrijfspanden en kantoren.

De Vereniging van Energiebedrijven stelde dinsdag dat verkopers van een woning zonder energielabel een boete of hogere belastingen zouden moeten betalen.