Vind een Energielabelaar bij u in de buurt

Informatie energielabel

Energielabel voor woningen

Een energielabel zorgt er voor dat de consument in een enkele oogopslag informatie krijgt over het energieverbruik van een woning. Bij de aankoop van een woning is het belangrijk om te letten op het energieverbruik, aangezien deze kosten van huis tot huis sterk kunnen verschillen.

De consument kan echter niet inschatten hoe het met de energiekwaliteit van de woning gesteld is. Daarom bestaat er nu sinds kort het energielabel. Het energielabel verschaft belangstellenden betrouwbare informatie over de energiekwaliteit van de woning waar zij interesse in hebben. De uitkomst van het label kan de consument meenemen in de beslissing tot het kopen of huren van een woning.

Aanleiding energielabel voor woningen

De verwachting is dat zuinige woningen in de toekomst makkelijker verkocht of verhuurd worden. Dit betekent dus dat huizen met een goede energiekwaliteit meer waard zijn. Energiebesparing kan dus een middel zijn om de waarde van een woning te verhogen.

Een verkoper/verhuurder kon echter in het verleden beweren dat de woning zeer zuinig is in energieverbruik. Door het invoeren van een energielabel op woningen kan er door de verkoper of verhuurder niet meer gespeculeerd over de energiekwaliteit. Objectief en duidelijk voor iedereen.
Het kabinet wil van Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken. In dat streven past ook het energielabel. Het kabinet wil de energie-efficiency van 1% naar 2% per jaar brengen en het aandeel duurzame energie tot 20% in 2020 verhogen.

Kenmerken van het energielabel

Het energielabel voor woningen lijkt op energielabels van huishoudelijke apparaten als afwasmachines en wasdrogers.
Op het energielabel is een rangschikking gemaakt met de letters A tot en met G.


A is nog opgedeeld in A, A+ en A++; A++ is de zuinigste. Tevens wordt er gewerkt met een kleurenindicatie van groen tot en met rood.

Voorbeeld:

  • Klasse A (donkergroen) is zeer zuinig
  • Klasse G (donkerrood) is zeer onzuinig

De Energieindex (EI) bepaalt de klassen op het energielabel. Dit getal wordt berekend op grond van kenmerken van de woning, zoals de kwaliteit van woningisolatie, de zuinigheid van installaties en de aanwezigheid van zonnepanelen en zonneboilers. De Energieindex is een maat voor het energieverbruik per vierkante meter woonoppervlak per jaar. Het energieverbruik van verschillende woningen (groot en klein) is hierdoor goed met elkaar te vergelijken.
Op de achterkant van het label zijn maatregelen te vinden om de energiekwaliteit van uw huis te verhogen. Hierbij valt te denken aan isolatie van bepaalde ruimtes of een zuinigere cv-ketel. Hierbij worden geen prijzen en tijden vernoemd. Kijk voor een indruk naar een Voorbeeld van het energielabel

Bouwtechnische keuring

Een bouwtechnische keuring is een belangrijke eerste stap als u een woning of bedrijfspand wil kopen of verkopen. Voordat u aan de aan- of verkoop begint is het van groot belang om te exact te weten in welke bouwkundige staat het pand verkeerd. Verborgen gebreken en achterstallig onderhoud komen boven water en u weet zeker dat u later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Een het bouwkundige rapport wat voortvloeit uit een bouwtechnische keuring is bovendien een sterk wapen in de prijsonderhandelingen.